Persoonlijkheid

Virenze heeft voor alle vestigingen met alle Nederlandse zorgverzekeraars een contract voor Volwassenzorg

Iedere persoon heeft een karakter, temperament en persoonlijkheid: kort door de bocht een resultaat van chromosomen en opvoeding. Iemands persoonlijkheid kan betekenen: afhankelijkheid, het ontwijken van moeilijke situaties en perfectionisme. Dat mensen verschillen van elkaar is heel normaal, geen twee mensen zijn exact hetzelfde. Een persoonlijkheidsstoornis zegt dan ook niets over ‘vreemd’ zijn of ‘anders dan anders’ zijn. Je kan spreken van een persoonlijkheidsstoornis als iemand bepaalde trekken extreem heeft in vergelijking met het gemiddelde én er zelf last van heeft of ermee hinder aan de omgeving bezorgt. En het bovengenoemde gemiddelde is cultureel bepaald! Iemand kan zich bijvoorbeeld afhankelijk opstellen door keuzes regelmatig door anderen te laten maken, maar hier zelf geen last van hebben. Een andere persoon kan zich zo afhankelijk voelen dat hij of zij het gevoel heeft het leven niet aan te kunnen als er niet voor hem of haar gezorgd wordt. In het tweede geval lijkt de afhankelijkheid enerzijds in grote mate aanwezig te zijn en anderzijds een last te zijn voor de persoon zelf. Er is sprake van een star patroon van persoonlijkheidstrekken, waardoor iemand niet in staat is zijn gedrag aan te passen aan wisselende omstandigheden.

Een persoonlijkheid is redelijk stabiel, wat niet suggereert dat het onveranderbaar is. Echter vergt het wel motivatie en doorzettingsvermogen om aan uw persoonlijkheidsproblematiek te werken. Persoonlijkheidsstoornissen worden over het algemeen behandeld middels gesprekstherapie en vaardigheidstrainingen. Af en toe wordt medicatie ingezet, omdat deze de ernst van verschijnselen kan verminderen.

Feiten en cijfers persoonlijkheidsstoornissen

Ongeveer 10% van de volwassen bevolking leidt aan persoonlijkheidsproblematiek. Met uitzondering van de Borderline Persoonlijkheidsstoornis, leiden meer mannen dan vrouwen aan persoonlijkheidsproblematiek.

Wat biedt Virenze?

U kunt bij Virenze met persoonlijkheidsproblemen terecht voor:

Behandeling via internet?

Indien u dat wenst, kan uw behandeling (deels) via internet verlopen. Zo kan u naast de gesprekken ook contact houden met uw behandelaar via e-mail en krijgt u lees- en schrijfopdrachten aangeboden met persoonlijke feedback van uw behandelaar.

Links naar andere websites

Zoek uw vestiging

Met 30 vestigingen in het hele land vind je snel een lokatie in jouw omgeving.