Eetstoornissen

Eetstoornissen worden behandeld op onze vestigingen in Maastricht (Parallelweg) en Hoensbroek.

Voor meer informatie neem contact op met Maastricht TSU op 043 329 96 99 of Hoensbroek op 045 527 15 37  
 

Lees hier de folder Eetstoornissen:

PDF icon Folder Eetstoornissen

Informatie Eetstoornissen (volledig) Cliëntervaringen (fragmenten uit het volledige filmpje Eetstoornissen) Behandeling en Hulpverlener (fragmenten uit het volledige filmpje Eetstoornissen) Promo (commercial)

Elke dag zijn we bezig met eten. We moeten immers eten om in leven te blijven. Daarnaast staat eten voor veel mensen gelijk aan gezelligheid, feest of genot. Sommige mensen hebben echter een ongezonde relatie met eten. Alles wat met eten te maken heeft, is voor hen beladen met negatieve emoties. Ze eten amper iets of verzwelgen juist grote hoeveelheden. Ze zijn obsessief met eten en met hun lichaam bezig, waardoor dit hun leven kan gaan beheersen. Het zelfbeeld is laag en de gedachten over lichaam en lichaamsgewicht zijn veelal verstoord. In deze situaties spreken we van eetstoornissen.

Eetstoornissen kunnen we globaal indelen in drie categorieën:

  • Anorexia Nervosa, waarbij ondergewicht een kenmerk is, evenals een extreme angst om in gewicht toe te nemen. (Behandeling vindt plaats bij MUMC+)
  • Boulimia Nervosa, waarbij aan het uiterlijk meestal niet af te leiden valt dat er sprake is van een eetstoornis maar eetbuien worden gecompenseerd door braken, laxeren, of overmatig sporten.
  • Eetbuistoornis, waarbij overgewicht kenmerkend is, er sprake is van verlies van zelfbeheersing en regelmatige eetbuien en er na deze eetbuien geen compensatiegedrag wordt uitgevoerd.

Gevolgen

Eetstoornissen gaan niet vanzelf over. Vaak neemt het aantal problemen toe naarmate iemand langer met een eetstoornis kampt. Het lichaam kan na verloop van tijd zelfs slechter gaan functioneren. Klachten met betrekking tot de maag, darmen, keel of het gebit en problemen als vermoeidheid, spierzwakte en hartritmestoornissen zijn bekende bijkomstigheden van een eetstoornis. Bij ernstig ondergewicht kan bij vrouwen zelfs de menstruatie uitblijven of kan er botontkalking optreden.

Tevens klachten kunnen er psychische klachten optreden als somberheid, gevoelens van eenzaamheid, concentratieproblemen en relatieproblemen. Daarbij kan een eetstoornis het gevoel van eigenwaarde drastisch verlagen.

Het is erg moeilijk om op eigen kracht van een eetstoornis en de daaraan gerelateerde fysieke en psychische klachten te genezen. Daarom is tijdig hulp zoeken essentieel. Eetstoornissen kunnen goed worden behandeld met cognitieve gedragstherapie. Een hulpverlener beziet dan samen met de cliënt welke ideeën bestaan over eten, het eigen lichaam, het gewicht, de persoon zelf en de zelfwaardering. Deze ideeën worden onderzocht en getoetst door middel van diverse technieken en (huiswerk)opdrachten en zo wordt samen in een behandelingstraject gewerkt aan een gezond zelfbeeld en een gezonde relatie met eten en het lichaam.

Wat biedt Virenze

U kunt bij Virenze met eetstoornissen terecht voor:

Links naar andere websites

Lees hier een artikel over Eetstoornissen bij Virenze Riagg:PDF icon Eetstoornissen bij Virenze Riagg Maastricht

Ervaringen met Virenze

“Na een intensieve training houd ik nu zelfs tijd over!”
“Gelukkig heb ik nu opnieuw controle over mijn eetbuien.”

Zoek uw vestiging

Met 30 vestigingen in het hele land vind je snel een lokatie in jouw omgeving.