Transitiepsychiatrie

Transitiepsychiatrie houdt zich bezig met psychische zorg binnen het grensgebied tussen kind- en jeugdpsychiatrie en volwassenenpsychiatrie. Specifiek wordt hiermee geduid op jongeren tussen 16 en 25 jaar.

Volwassen worden gaat niet altijd vanzelf. De periode tussen begin puberteit en ongeveer 25 jaar (adolescentie) is een belangrijke ontwikkelingsfase waarin je identiteit wordt gevormd en de groei naar volwassenheid wordt gemaakt. Het is een fase vol met veranderingen en ontwikkelingen. Hoewel het voor de meesten een spannende tijd is vol uitdagingen en nieuwe ontdekkingen, is het voor sommigen ook een moeilijke en kwetsbare tijd met veel vragen en onzekerheden. Psychische problematiek in deze leeftijdscategorie heeft daarom ook speciale zorg nodig. Virenze heeft speciale adolescententeams in Maastricht (Wilhelminasingel) en Eindhoven.

Als je voor de eerste keer bij ons komt, vindt er een gesprek plaats om samen te kijken naar hoe je leven tot nu toe is gelopen en waar je tegen aan loopt en/of ontevreden over bent. Na dit eerste kennismakingsgesprek bespreken we een plan van aanpak: wat is er aan de hand, welke hulp heb je nodig en kun je die hulp bij Virenze krijgen of moeten wij je doorverwijzen. Vanaf je 16e mag je ook hulp vragen zonder toestemming van je ouders.

Binnen het adolescententeam werken mensen met verschillende opleidingen, die zowel met jou als je ouders kunnen werken. Ondersteunende medicatie en een groepsbehandeling behoren ook tot de mogelijkheden.

Zoek uw vestiging

Met 30 vestigingen in het hele land vind je snel een lokatie in jouw omgeving.