Pilot studie flashforward ImRs

04-01-2016

Op dit moment wordt bij de afdeling Angststoornissen van Virenze Riagg Maastricht in samenwerking met de Universiteit Maastricht een pilot studie uitgevoerd naar de werkzaamheid van flashforward Imagery Rescripting (ImRs) bij patiënten met sociale angst.

Patiënten met sociale angst worden in sociale situaties regelmatig overrompeld door beelden van een gevreesde en catastrofale uitkomst, bijvoorbeeld dat ze worden uitgelachen wanneer ze iets stoms zouden zeggen. Waar ImRs normaliter wordt toegepast op traumatische herinneringen, wordt nu onderzocht of het rescripten van deze interfererende, toekomstgerichte beelden effectief is.

In dit onderzoek krijgen 6 sociale angst patiënten 12 ImRs sessies (tweemaal per week) gefocust op rampscenario’s die ze ervaren in gevreesde sociale situaties. Voor, tijdens, direct na, en 1 en 6 maanden na de behandeling vullen de patiënten vragenlijsten in, waarmee we een eerste indruk proberen te krijgen van het effect van de behandeling op sociale angstklachten en het behoud van het effect op de lange termijn. Op dit moment hebben 3 patiënten aan het onderzoek deelgenomen, waarmee we al over de helft zijn. Onderzoeksresultaten zullen volgen na afronding van de studie. 

Ervaringen met Virenze

“Na een intensieve training houd ik nu zelfs tijd over!”
“Ik kijk anders tegen mensen aan en voel dat ik makkelijker communiceer.”

Zoek uw vestiging

Met 30 vestigingen in het hele land vind je snel een lokatie in jouw omgeving.