Ik denk dat ik het alleen nooit had aangekund.

Nico (38) is accountmanager bij een grote levensmiddelenfabrikant, is getrouwd en heeft twee kinderen van 3 en 6 jaar oud. Een jaar geleden is hij op weg naar huis in zijn auto aangereden door een vrachtwagen die hem geen voorrang verleende.

Nico heeft sinds dit ongeluk last van regelmatig terugkerende nachtmerries. Tijdens deze nachtmerries ziet hij de grille van de vrachtwagen steeds weer in slowmotion op hem afkomen en bij hem in de auto naar binnen knallen. Hij wordt dan bezweet en volledig in paniek wakker. Zijn vrouw praat dan rustig op hem in totdat hij weer in de gaten heeft dat het een nachtmerrie was en dat het ongeluk een jaar geleden heeft plaatsgevonden. Sinds het ongeluk is Nico erg schrikachtig. Met name als hij ergens piepende banden of een claxonerende auto hoort, verstijft hij van angst. Ook wanneer hij in een auto rijdt en de koplampen van een tegenligger op zich af ziet komen raakt hij vaak in de stress. Soms heeft hij zelfs het gevoel dat hij weer in de situatie van het ongeval is met al de daarbij ervaren angst en wanhoop. Hierdoor is Nico steeds angstiger geworden in het verkeer en rijdt hij bijna geen auto meer. Dit belemmert hem in zijn dagelijkse functioneren. Omdat Nico merkte dat hij steeds meer situaties uit de weg ging en overdag erg vermoeid en gestresst was, ging hij op zoek naar hulp. In de Volkskrant had hij een artikel gelezen over internettherapie en kwam zo bij Virenze Internettherapie uit.

Meteen aan de slag...

“Ik heb gekozen voor internettherapie bij Virenze Internettherapie omdat ik zo niet steeds vrij hoefde te nemen van mijn werk voor een afspraak met een behandelaar. Ik kon bij Virenze Internettherapie zelf bepalen op welk moment van de dag ik inlog om mijn opdrachten te doen, zelfs in het weekend. Zo nu en dan had ik een telefoongesprek met mijn behandelaar (psycholoog) van Virenze Internettherapie, maar dit gesprek plande ik op een tijdstip dat ik lunch had zodat ik hier rustig de tijd voor kon nemen. Verder las ik op de website dat een groot deel van de behandeling bestaat uit schrijfopdrachten. Ik schrijf graag en was erg benieuwd hoe ik op die manier van mijn klachten af kon komen.“ Na het invullen van vragenlijsten en een intakegesprek bleek dat de behandeling Stress na schokkende gebeurtenis aansloot bij zijn klachten. “Wat vooral prettig aan de screening was is dat ik na aanmelding meteen aan de slag kon met de vragenlijsten. Een week later had ik een intakegesprek waarna ik na een paar dagen al kon beginnen met de eerste opdracht via het internet.” Het begin van de behandeling bestaat voornamelijk uit informatieteksten en oefeningen waarin je moet beschrijven welk deel van deze informatie overeenkomt met je eigen situatie.

Opgelucht

“Ik herkende erg veel in de informatie die ik kreeg te lezen. Ik heb hiervan geleerd hoe mijn klachten zich hebben kunnen ontwikkelen en hoe ik deze klachten in stand hield door bepaalde situaties en gedachten uit de weg te gaan. Door dit inzicht begon ik ook door te krijgen hoe ik hier iets aan zou kunnen gaan doen.” Het volgende deel van de behandeling bestaat uit schrijfopdrachten. Hierin wordt intensief geschreven over de schokkende gebeurtenis en de gedachten en gevoelens die toen en op dit moment nog steeds daarmee gepaard gaan. “In het begin vond ik dit erg spannend om te doen. Ik moest gaan schrijven over datgene wat ik eigenlijk steeds probeer weg te drukken. Maar omdat ik net geleerd had dat ik hier juist de confrontatie mee aan moest gaan en er ook niets kan gebeuren, ben ik er voorzichtig mee begonnen. De eerste paar keer leverde het me best veel spanning op, maar gaandeweg vond ik het minder moeilijk en luchtte het me juist op om er mee bezig te zijn. Ik merkte steeds meer dat ik me geen zorgen hoefde te maken omdat het gaat over iets wat al een jaar geleden is gebeurd. Ik durfde steeds makkelijker terug te denken aan ‘toen’ en mijn nachtmerries namen af. Wat was ik opgelucht!”

Afsluiten met een ritueel ?

Nico kreeg meer energie en werd weer zelfverzekerder en minder gespannen. Alleen bleef hij nog wel de auto mijden. In de module Exposure moest Nico een oefenplan opstellen om zo stapsgewijs de auto meer te gaan gebruiken om uiteindelijk in zijn eentje weer zonder angst op pad te gaan. “De behandeling werd afgesloten met een ritueel. Ik heb er voor gekozen om de teksten die ik heb geschreven over het ongeluk uit te printen en te verbranden. Daarna ben ik met mijn vrouw en kinderen naar het strand gegaan (met de auto!) en heb daar de as in zee gestrooid. Op deze manier kon ik deze periode van mijn leven écht afsluiten en een nieuwe start maken.” “Wat ik erg prettig aan Virenze Internettherapie vind is dat ik gedurende de behandeling toch een persoonlijke band opgebouwd heb met mijn behandelaar, ondanks het gebruik van internet. Ik deed de opdrachten natuurlijk voor mezelf, maar vond het fijn en nuttig dat mijn persoonlijke behandelaar dit elke keer las en er feedback op gaf. Ik denk dat ik het alleen nooit had aangekund.”

Ervaringen met Virenze

“Ik kijk anders tegen mensen aan en voel dat ik makkelijker communiceer.”
“Éen ding ontbrak waardoor ik me nog steeds geen gelukkige vrouw voelde…”

Zoek uw vestiging

Met 30 vestigingen in het hele land vind je snel een lokatie in jouw omgeving.