Gelukkig heb ik nu opnieuw controle over mijn eetbuien.

Wilma (44) is een gescheiden vrouw met een dochter, ze is werkzaam in de zorg en in behandeling bij Virenze voor haar eetproblemen.

“De scheiding met mijn ex-man leverde zoveel stress op dat ik ben gaan eten. ’s Avonds als mijn dochter op bed lag, belandde ik regelmatig op de bank met een grote zak chips, chocola en andere snacks. Ik voelde me eenzaam en troostte mezelf met eten. Na een paar minuten voelde ik mezelf schuldig, dik en zat ik zo vol dat ik het liefst alles uit wilde spugen. De dag na zo’n eetbui deed ik altijd streng aan de lijn. Ik at haast niets. ’s Avonds kreeg ik dan weer een eetbui. Ik voelde me moe, uitgeblust en heel erg schuldig over mijn eigen gedrag.” Wilma ervaart tijdens en na de scheiding van haar (inmiddels ex)man veel spanning en verdriet. Om zich te troosten kreeg Wilma eetbuien. Op een bepaald moment besluit ze hulp te gaan zoeken. “Ik zat op de bank, na een eetbui. Ik voelde me erg opgeblazen en had maagpijn. Ik voelde me diep ongelukkig met mezelf. Eten deed ik om mezelf te troosten, maar na al het eten voelde ik me nog verdrietiger. Toen ging er bij mezelf een knop om. Ik wilde dit niet meer.”

Op aanraden van een collega

Wilma hoorde via een collega over de behandeling Eetproblemen van Virenze Internettherapie en ze besloot zich aan te melden. Ze kreeg een persoonlijke behandelaar en diëtist toegewezen en met een inlogcode en een wachtwoord kreeg Wilma toegang tot haar persoonlijke website ‘Mijn Virenze’. Ze begon met het invullen van de screeningsvragenlijsten.

Op zoek naar mijn eigen eetpatroon

“De eerste opdrachten binnen de behandeling waren bedoeld om meer inzicht te krijgen in mijn eigen eetprobleem. Meteen daarna begonnen we met het in kaart brengen van mijn eetbuien. Ik ontdekte dat bepaalde factoren voor mij ‘uitlokkers” van eetbuien waren. Door bijvoorbeeld de hele dag bijna niets te eten, zorgde ik er zelf voor dat ik ’s avonds een eetbui kreeg. Ook de eenzaamheid had bij mij duidelijk invloed”. Door goed te kijken naar haar eigen eetpatroon kreeg Wilma inzicht in haar eetgedrag. Dit was de eerste stap op weg naar verbetering. “Ik merkte dat ik zelf controle had over mijn eetbuien. Ik eet overdag weer gezond en regelmatig. Samen met de diëtist heb ik een eetplan opgesteld. Dit helpt mij om mijn nieuwe patroon vol te houden. Ik heb meer energie en dit helpt me om meer buitenshuis te ondernemen. Ik heb nu nog maar eens per twee weken een eetbui, terwijl dat vroeger elke dag was. Soms voel ik me nog wel schuldig als ik wat eet, vooral op een feestje. Ik bespreek dit dan met mijn behandelaar of diëtist. Samen bepalen we wat de volgende stap in de behandeling gaat worden.

Soms denk ik: waar doe ik het allemaal voor?

Wilma ervaart het deelnemen aan de behandeling als een steuntje in de rug. Ze is bewuster met haar eetgedrag bezig. Ze is erg gemotiveerd om haar probleem aan te pakken. Wanneer haar motivatie even wegzakt, dan zorgt het contact met haar persoonlijke behandelaar ervoor dat ze aan de slag blijft. “Soms heb ik even een terugval. Dan denk ik: waar doe ik het allemaal voor? Ook als ik me weer erg eenzaam voel heb ik de neiging om weer op de bank te ploffen met een heleboel eten. Maar meestal weet ik dat te voorkomen. Ik weet nu wat mijn persoonlijke valkuilen zijn en kan daar zelf wat mee doen. Daar ben ik best trots op! Tijdens de behandeling ben ik ook nog eens 5 kg afgevallen, zonder te diëten! Mooi meegenomen natuurlijk, maar het belangrijkste vind ik toch dat ik nu gezond omga met eten”.

Ervaringen met Virenze

“Ik kijk anders tegen mensen aan en voel dat ik makkelijker communiceer.”
“Het persoonlijke contact met mijn coach vind ik erg stimulerend.”

Zoek uw vestiging

Met 30 vestigingen in het hele land vind je snel een lokatie in jouw omgeving.